header

VISIE

Inzicht te krijgen in de uitdrukkings-mogelijkheden van de menselijke ziel en deze mogelijkheden omzetten in vaardigheden, met behulp van kunstzinnige technieken en het werken met paarden.

DIT IS EEN PROCES VAN ZELFOPVOEDING.

Ervarings verhalen

Het komt niet vaak voor dat ik een behandelaar, in dit geval Ellen, eigenlijk al jarenlang ken door onze gezamenlijke belangstelling voor de jazzmuziek.

Ik heb een lange voorgeschiedenis wat betreft medische behandelingen en ik heb ook de nodige operaties te verwerken gehad. O.a. is kortgeleden mijn galblaas verwijderd nadat ik ruim een half jaar met een vervelende buikpijn rondgelopen heb. Lichamelijk had ik behoorlijk ingeleverd wat m’n energiebalans betreft. Enkele jaren geleden ben ik ook al geopereerd, in dat geval werd m’n rechternier verwijderd op verdenking van kanker. Al met al voelde ik dat er, zowel fysiek als mentaal, een behoorlijke aanslag op m’n welzijn was gepleegd in de loop der jaren. Alles bij elkaar opgeteld, ook door m’n hardnekkige hoest vanwege m’n astma, vond ik het van de ene op de andere dag tijd worden om een afspraak te maken met Ellen. Ik bleef maar hangen in dat medische circuit en wilde die cirkel doorbreken. Ellen was enorm blij en opgelucht dat ik een afspraak met haar wilde maken. Eindelijk...... want ze had allang aan mij gezien én gevoeld dat ik totaal “op” was. Zo integer als zij is heeft zij zich nooit opgedrongen tot behandeling. Nu ik zelf inzag dat er eens iets moest gebeuren om uit een soort impasse te komen, viel het kwartje op zijn plaats.

De intake vond ik bijzonder. Ellen vroeg en vertelde mij van alles en nog wat. Zij kwam er al snel achter dat ik op instorten stond. Zij noemde het een “lichamelijke burn-out“. Er hoefde niet veel meer te gebeuren.... Door middel van opdrachtjes, tekeningen en oefeningen werd mij steeds duidelijker dat ik m’n hele leven te veel “gepleased” heb. Altijd die ander eerst. Voor iedereen klaarstaan en eigenlijk mijzelf wegcijferen om niemand teleur te stellen. Ellen heeft mij geleerd om meer voor mijzelf op te komen. Hoewel ik mondig genoeg ben heb ik mij toch te veel laten leiden door wat anderen van mij wilden en verwachtten. Nu, na de nodige sessies, voel ik mij sterker om nee te zeggen. Wat ik echt niet wil, doe ik ook niet, zonder een gevoel van egoïsme te krijgen en dat gaat mij goed af. Daar ben ik heel blij mee. Ik sta ín de cirkel en daarbúiten is de wereld die om mij heen staat. Ik ben ik en daar blijft iedereen van af. Ellen heeft mij veel geleerd en ze heeft mijn energiebalans in evenwicht gebracht. Wat ik zo waardeer in haar is dat zij mij zo enorm in m’n waarde laat. Zij is één en al interesse en luistert aandachtig en pakt alles wat ik vertel erg goed op. Dat voelt zó vertrouwd! En haar eindeloze geduld dat zij toonde......! Ook hebben wij de nodige humor met elkaar kunnen delen en dat vind ik heel belangrijk. Het relativeerde zo heerlijk én het ontspande.

Ik vind Ellen een bijzonder aardige, betrokken vrouw die haar passie meer dan waar maakt. Zij gaat er écht voor, wel 150 %. Zeer begrip- en liefdevol, echt heel mooi en fijn om mee te mogen maken. Voor mij voelt Ellen als een “lieve vriendin door dik en dun”. Last but not least: Ellen heeft een gouden hart op de juiste plaats en behandelt je met alle respect. Ik heb een enorme bewondering voor haar om wie zij is en wat zij allemaal doet.

Dank je wel lieve Ellen dat je er altijd voor mij bent (geweest).

Dienen

In de dikke van Dale staat achter dienen - Oud-Iers techimik loop.

  • men kan geen twee heren dienen naar Matth.6:24
  • de waarheid dienen
  • God dienen, Hem vereren

In het begrip dienen zit vanuit mijn Eira visie, innerlijk bewegen, mezelf bevrijden van verstarring. Ik was verrast dat dienen in het Oud-Iers: ik loop  betekent.
Op de lagere school kregen wij als huiswerk de catechismus te leren. Ik herinner mij dat mijn moeder mij hierbij hielp. Een vraag die ik mijn leven lang met mij mee heb gedragen was een van de eerste vragen die gesteld werd in deze catechismus (Grieks voor mondeling lezen!): Waartoe zijt gij op aarde? Met als antwoord: Gij zijt op aarde om God te dienen. Zo een simpele vraag met zo een simpel antwoord.
Als kind ervaarde ik bij deze woorden een gevoel van devotie. Het mooiste in mijn leven leek het mij om non te worden. Een niet aardse sereniteit, concentratie leek van nonnen uit te stralen. Ook een bepaalde geur. Het wonderlijke was, dat ik niet was voorbestemd om non te worden. In die zin van God te dienen.
Mijn eerste gevoelige aanvaring kreeg ik met Zr.F op de kleuterschool. Ik was aan het schilderen en samen met andere kinderen deelden wij de waterpotten. Het water in de waterpot op mijn tafeltje was vanwege het overvloedig uitspoelen van de waterverf zo troebel geworden dat ik de zuster vroeg om het water in de pot te mogen verschonen. Dit mocht echter niet. Tot mijn stille verdriet werd het water alleen maar smeriger en mijn schilderij troebeler.
Deze situatie heeft de toon gezet in mijn leven. Het zoeken naar helderheid in dienst van mijn goddelijk, geestelijk, innerlijk leven. Leren mijzelf te dienen, zoals het bedoelt is door God, maar hoe?
In de vijftig jaren die volgden op mijn kleuterschooltijd liepen begrippen als rechtvaardigheid en onderscheid als een rode draad door mijn leven.
Kunt u zich voorstellen dat de woorden gij zijt op aarde om God te dienen tot in mijn botten gingen leven. Kunt u zich voorstellen dat wij als mensen de kans krijgen om via de Zoon tot de Vader te komen. Kunt u zich voorstellen dat de Zoon in ons Leeft, om het Huis van Zijn Vader te reinigen. Wilt u met mij meelopen om samen te ervaren dat het paradijs op aarde is. Kunt u zich voorstellen dat wijzelf het paradijs zijn......